HOE GEBRUIK JE KRUIDEN?
7 FEBRUARY KRUIDEN
kruiden
Worden natuurlijk veel gebruikt tijdens fermenteren! Maar ik heb een gouden regel, less is more!
Fermentatie versterkt de smaak van alle ingredienten die je gebruikt, dus ook de kruiden.
Tijdens workshop merk ik dat deelnemers de neiging hebben er veel te veel in te gooien, omdat je als je kookt je het eten vaak verhit en snel daarna op eet. Tijdens het fermenteren blijven kruiden een langere tijd in contact met de rest van de ingredienten, hierdoor wordt ook meer smaak opgenomen!
In ons Fermentorium geburiken we een paar gouden regels;
- Less is more!
De smaak die uit groenten kan komen kan alleen al fantastisch zijn.
We gebruiken zelf van 1 tot 3 verschillende soorten kruiden.
- Verse kruiden en gedroogde kruiden:
Verse kruiden kunnen slijmerig worden tijdens fermentatie. Zelf gebruiken we de steeltjes van verse kruiden, deze zijn net zo smaakvol, worden vaak weggegooid (ZONDE) en houden een betere structuur aan na het fermenteren.
- Fermentatie tijd versus koken:
Denk dus aan de tijd van het contact van de kruiden met je fermentatie. Je kan als je verse gember of knoflook gebruikt, deze ook in het geheel in je fermentatie stoppen ipv fijn snijden. Als geheel kan je het kruid nog verwijderen op het moment dat je tevreden bent met de smaak.
- Percentages:
Met droge kruiden gebruiken wij tot 0,5% van het totaal gewicht van het product, maar dit ligt natuurlijk ook aan de sterkte van het kruid.
Met verse kruiden gebruiken wij gemiddeld 1,5% tot 2% van het totaal gewicht van het product.